Кошик
56 відгуків
Магазин натуральных продуктов "Organic Style"
+380509527677
+380
50
952-76-77
+380
67
209-79-80

Дивовижні властивості топінамбура

Дивовижні властивості топінамбура

"... Існує думка, що будь-яка хвороба починається, коли вільні радикали виходять з-під контролю. Проти розбушувалися вільних радикалів в організмі діє система антиоксидантного захисту – вітаміни С, Е, бета-каротин, різні ферменти, деякі кислоти і селен.

Селен – один з 19 життєво необхідних для людини елементів. Він входить до складу глютатіонпероксідази, ферменту, присутнього практично у всіх клітинах і біологічних рідинах людини і тварин, здатного впоратися з самими агресивними радикалами. Дефіцит селену знижує бар'єр перед самими грізними захворювання – рак, серцево-судинні захворювання, СНІД, псоріаз, передчасне старіння.

Усунення дефіциту селену призводить до значного зниження кількості онкозахворювань, хвороб серцево-судинної системи, захищає від шкідливої екології.

Основний шлях надходження селену аліментарний: 90% селену людина отримує з їжею і 10% – з водою. Засвоєння розчинних форм селену (велика частина селену всмоктується в 12-палої кишці та інших відділах кишечника) визначається характером їжі.

Топінамбур не містить селену. Але іркутські вчені провели цікаве дослідження у двох групах дітей з низьким рівнем селену у крові.

Одна група отримувала селенсодержащие харчові добавки, інша – тільки топінамбур. Після проведеного лікування рівень селену в крові був вище в групі, що приймає топінамбур порівняно з групою одержує селенсодержащие БАД.

Автори вважають, що топінамбур сприяє засвоєнню селену з їжі. Це особливо важливо, тому що потреба в селені змінюється і залежить від віку, статі, якості харчування, наявності медичних показань, екологічного навантаження і від того, скільки в даний момент в організмі вільних радикалів.

Використовуючи топінамбур можна допомогти нашому мудрому організму отримувати стільки селену, скільки йому треба.
Вітамінний склад бульб топінамбура.

Рослина полівітамінно. Хоча зелена маса багатший на вітаміни, ніж бульби, однак останні перевершують картопля по їх утриманню. У вітамінному складі бульб топінамбура виділяється вітамін С (аскорбінова кислота), що перевищує вміст у картоплі в 5 разів.

Вітамінний склад бульб топінамбура, мг % до маси сухого речовини:
З 98,1–108,1
В1 до 1,2
В2 4,0–7,9
В3 2,4–8,8
В5 0,2–0,9
В6 0,12–0,22
В7 10,0–24,0

Органічні полиоксикислоты – 6-8% від сухої маси. До них відносяться: лимонна, яблучна, малоновая, янтарна, фумарова кислоти. Органічні кислоти беруть активну участь в обміні речовин, підвищують секреторну активність слинних залоз, підсилюють виділення жовчі і панкреатичного соку, покращують травлення, розчиняють небажані відкладення (солі сечової кислоти), мають бактерицидну дію, благотворно діють на кислотно-лужну рівновагу, на функцію шлунково-кишкового тракту та інші системи організму, будучи збудниками секреції підшлункової залози і моторної функції кишечника. Органічні кислоти впливають на процеси травлення, сприяючи засвоєнню харчових продуктів, в яких кислот дуже мало. В комплексі З вітаміном володіють яскраво вираженою антиоксидантною дією.

Пектинові речовини – полісахариди, присутні в топінамбурі в кількості 11 % від маси сухої речовини. Пектин було відкрито понад 200 років тому і вперше отримано з коренеплоду топінамбура. Пектини адсорбують на своїй поверхні і виводять з організму отруйні речовини, холестерин, тригліцериди, які є основними винуватцями розвитку атеросклерозу і жовчнокам'яної хвороби. Наукові дослідження дають підставу припускати, що пектини можуть знижувати накопичення атеросклеротичних бляшок на стінках серцевих артерій. Комплексообразующее властивість (здатність утворювати комплекси з іонами важких металів) дозволяє використовувати пектини як профілактичний засіб в умовах професійного контакту зі сполуками важких металів, пестицидами, радіоактивними речовинами.

Ідеї пектинопрофилактики були викладені в наукових працях відомого токсиколога, академіка АМН В. Трахтенберга. У 1998 році була створена «інструкція по застосуванню пектинових речовин в умовах радіоактивного забруднення», яка рекомендувала профілактичну дозу для дорослої людини 3 р в день, для дитини – 1 г в день.

Дослідження, проведені в різних регіонах України, показали, що після прийому пектину вміст в організмі радіонуклідів зменшувалася на 40-50%.

Клітковина. Організм людини засвоює не всю з'їдену їжу, певна частина її не перетравлюється, а просто виводиться з організму. Довгий час вчені були переконані, що клітковина не потрібна організму і навіть шкідлива. Ще в середині ХХ століття дієтологи запевняли, очищені продукти – корисні, і світ насолоджувався очищеної рафінованої їжею до тих пір, поки не став помітний тривожний факт: чим більше рафіновану їжу вживав людина, тим більше долали його гастрити, коліти, панкреатити, холецистити, злоякісні пухлини.

На думку Bengmark S. (1998), низький вміст в їжі клітковини – важливий етіологічний фактор розвитку раку товстої кишки, дивертикулеза, запорів, ожиріння, тромбозу судин.

Сьогодні клітковина нарешті зайняла своє законне місце поряд з білками, жирами, вуглеводами, мікроелементами і вітамінами. Зараз ясно, що клітковина цілюща і необхідна організму. Вона діє подібно хорошою мітлі: «очищаючи» найтонші ворсинки, що вистилають внутрішню поверхню кишок, не даючи їм злипатися. Клітковина вбирає в себе велику кількість рідини, полегшує випорожнення кишечника, позбавляє від колітів, гастритів і запорів.

Набрякла клітковина, просуваючись по кишечнику, видаляє з нього шкідливі хімічні речовини, мутагени, канцерогени, що провокують розвиток злоякісних пухлин. Також вона допомагає знімати рівень цукру і холестерину в крові.

Їжа бідна клітковиною, забезпечує меншу насичення, і, може бути, тому люди почали переїдати. І знову підвищився ризик ожиріння, гіпертонії, діабету.

Незважаючи на те, що клітковина в достатній кількості міститься в цільнозернових продуктах, фруктах, але в них дуже багато вуглеводів, тому краще віддати перевагу клітковину з топінамбура.

Білок. Його в топінамбурі відносно високу кількість (3,2% на суху речовину) і представлений він 16 амінокислотами, у тому числі 8 незамінними, які не синтезуються в організмі людини.

У ряді робіт білок топінамбура характеризується як біологічно повноцінний, але в результаті проведених досліджень було встановлено, що молоді криси розвивалися погано, якщо білок топінамбура був єдиним джерелом азоту, це дозволило зробити висновок, що біологічна цінність білка топінамбура мала. Аналіз амінокислотного складу показує, що білок топінамбура достатній по лейцину, треонину, триптофану, фенилаланину і тирозину, але лімітований за лизину, що характерно для більшості рослинних білків. У той же час, за даними Новосибірського науково-дослідного інституту клінічної імунології СО РАМН наявні в топінамбурі білкові сполуки дуже близькі за своєю структурою білків вилочкової (тимуса) залози і володіють властивостями, практично ідентичними властивостями цих білків.
Значення топінамбура для шлунково-кишкового тракту.

Унікальний хімічний склад топінамбура надає благотворний вплив на абсолютно всі ланки і механізми розвитку хвороб системи травлення, що знайшло своє підтвердження в результатах ряду незалежних один від одного досліджень, проведених у різні роки і в різних клініках і інститутах.

По-перше, інулін виконує функцію на рідкість активного сорбенту, здатної зв'язати і вивести з організму велику кількість токсичних і баластних речовин, що потрапляють всередину з їжею або утворюються в кишечнику в процесі травлення.

По-друге, той же інулін помітно стимулює рухову активність шлунково-кишкового тракту (моторику й перистальтику).

По-третє, інулін і короткі фруктозні ланцюжка (фрагменти інуліну) мають виражену жовчогінну дію, яка посилюється у зв'язку з полегшенням відтоку жовчі з печінки і жовчного міхура у дванадцятипалу кишку, обумовленим поліпшенням спорожнення кишечника.

По-четверте, що містяться у великій кількості в складі топінамбура органічні полиоксикислоты нейтралізують хвороботворні вплив агресивних вільних радикалів і недоокислених продуктів обміну. При цьому в просвіті кишечника встановлюється фізіологічна лужна реакція, необхідна для нормального ферментативного перетравлення їжі.

По-п'яте, топінамбур забезпечує підвищення стійкості до бактеріальної і вірусної інфекції органів травлення, а також до впровадження різних паразитів (лямблій, опісторхісов тощо). Створює оптимальні умови життя для нормальної мікрофлори кишечника (біфідум - і колі-бактерії). Останнім пояснюється явний позитивний ефект топінамбура при дисбактеріозі.

По-шосте, описана унікальна здатність топінамбура значно збільшувати ефективність специфічного противопаразитарного лікування (опісторхозу, лямбліозу) і навіть викликати масову загибель паразитів без використання фармпрепаратів.

В-сьомих, топінамбур, володіючи антисклеротичну дію і поліпшуючи властивості судинної стінки та реологічні показники крові, посилює кровопостачання слизової оболонки всіх відділів шлунково-кишкового тракту, а також підшлункової залози, що виробляє велику кількість травних ферментів і гормонів. Зазначені судинні ефекти помітно стимулюють процеси регенерації (відновлення уражених хворобою тканин і, отже, відіграють важливу роль у лікувальному дії топінамбура при таких хронічних запальних захворюваннях, як гастрит, дуоденіт, ентерит, коліт, панкреатит та ін, а також при виразковій хворобі шлунка і 12-палої кишки. Так, численні клінічні спостереження свідчать про те, що больовий синдром, нудота, блювання, печія, гіркота в роті, здуття живота, розлади стільця (як проноси, так і запори) при лікуванні звичайними фармакологічними засобами у поєднанні з топінамбуром зникають на 5-7 днів швидше, ніж при стандартному лікуванні без нього. Більш того, у багатьох не ускладнених випадках шлунково-кишкових захворювань тільки включення до лікувального харчування топінамбура дозволяє досягти видужання або стійкої ремісії.

Надзвичайно важливо наступне: топінамбур – прекрасний засіб профілактики загострень хронічних хвороб системи травлення у традиційно критичні сезони року (осінь і весна), у стресових ситуаціях, при захворюваннях інших органів або вірусних інфекціях, коли рецидиви тих же виразкової хвороби, панкреатиту або гастриту розвиваються дуже часто.

За даними Кривицької Е. І. (2001), введення топінамбура в раціон дітей з функціональною патологією шлунка нормалізує не тільки моторно-евакуаторну функцію шлунково-кишкового тракту, але і забезпечує оптимальну роботу антиоксидантних та імунних систем. Враховуючи, кореляційний зв'язок між раком шлунка і частотою захворювання органів травлення у дорослих і дітей, можна рекомендувати вживання топінамбура для профілактики не тільки хронічної патології органів травлення, але і для первинної профілактики раку шлунка в екологічно неблагополучних регіонах.

Печінка є другою лінією оборони проти бактерій. Печінка – це центральна хімічна лабораторія нашого тіла, склад запасів і пального, це – знешкодження отрут, це – ще 500 різних функцій. Людина без печінки може прожити лише кілька годин.

Людина харчується не всіма продуктами, які він з'їдає, а тільки тієї їх частини, яку він в змозі переварити і засвоїти, тому надлишки харчування теж обтяжують печінку.

Топінамбур, в силу своїх дивовижних властивостей, надає комплексне вплив на функціональну активність печінки.

Покращує утилізацію глюкози, він сприяє синтезу глікогену, а отже, забезпечує більш високий рівень енергетичного обміну, що, в свою чергу, стимулює процеси синтезу білка, холестерину, жовчних кислот і т. д. Інулін, відновлюючи діяльність шлунково-кишкового тракту і, на рахунок своїх властивостей сорбенту, частково знешкоджуючи токсичні речовини в кишечнику та крові, значно розвантажує печінку в цьому сенсі і зберігає її потенційні можливості, які так необхідні організму в боротьбі з різними захворюваннями і шкідливими факторами зовнішнього середовища.

Докази здатності топінамбура захищати печінку від хвороботворних впливів (гепатопротекторну дію) отримані в клінічних дослідженнях.

Топінамбур, на відміну від багатьох фармакологічних препаратів, не тільки не протипоказаний при більшості хвороб печінки, але є одним з найбільш ефективних і перспективних засобів при гострому і хронічному гепатиті вірусного, алкогольного, токсичного, аутоімунного походження, цирозі, жировому переродженні.

Цукровий діабет в даний час прийнято поділяти на інсулінозалежний (I тип) та інсулінонезалежний (II тип).

При цукровому діабеті I типу регулярне застосування топінамбура знижує рівень цукру в крові. Причини цього ефекту наступні:
Молекули інуліну, нерасщепленные соляною кислотою в шлунку, адсорбує значну кількість харчової глюкози після їди.
Клітковина теж сорбує глюкозу, перешкоджаючи її всмоктуванню в кров.
Зменшується глюконеогенез (утворення глюкози в печінці).
Стимулюється спалювання глюкози з резервного шляху (гліколіз), де роль інсуліну не так велика.
Стабільне зниження рівня глюкози в крові призводить до вироблення власного інсуліну клітинами підшлункової залози.
Синтезу інсуліну сприяють кремній, цинк, марганець, калій.
Головне полягає в унікальній здатності фруктози проникати в клітини всіх органів без участі інсуліну і повноцінно заміщати глюкозу в обмінних процесах. При цьому значно зменшується енергетичний клітинний голод. Більш того, короткі фрагменти молекул інуліну, вбудовуючись в клітинну стінку, полегшують проходження всередину клітини і самої глюкози, хоча і у відносно невеликих, порівняно з нормою, кількостях. Все це веде до значного і стійкого зниження концентрації цукру в крові, що не супроводжується різкими коливаннями цього показника протягом доби. А адже саме це і є першочерговим завданням при лікуванні інсулінозалежного цукрового діабету.
Інулін, клітковина і пектин зв'язують і виводять з організму деякі тіла, ацетон, інші продукти порушеного обміну речовин, перешкоджаючи розвитку ацедоза.
Антиоксидантні і антитоксичні функції виконують короткі фруктозні фрагменти і органічні полиоксикислоты.
Поліпшується стан судин і, відповідно, зменшується тяжкість ускладнень.
Поліпшуються імунологічні показники крові, і зменшується схильність хворих до інфекційних захворювань.


При цукровому діабеті П типу на тлі прийому топінамбура:
Знижується і часто нормалізується вміст цукру в крові. За рахунок:
а) зниження всмоктування глюкози з кишечнику в кров;
б) активації засвоєння глюкози;
в) посилення чутливості клітин до інсуліну (зменшення инулинорезистентности);
г) збільшення вироблення власного інсуліну;
д) збільшення утворення глікогену в печінці.
Поліпшується жировий обмін: знижується рівень холестерину і тирглицеридов в крові, що запобігає подальший розвиток атеросклерозу і пов'язаних з ним ускладнень
Зменшується маса тіла у хворих з супутнім ожирінням.
Поліпшується стан печінки та органів шлунково-кишкового тракту.
Оптимізується синтез гормонів кори надниркових залоз, щитовидної залози, статевих залоз.

Все вищезазначене призводить до поліпшення самопочуття, підвищення працездатності і підвищенню якості життя хворого на цукровий діабет.
Можливості топінамбура при захворюваннях серцево-судинної системи.

Перші вказівки про ефективність инулиносодержащих рослин при хворобах серця, ожирінні, старінні і діабеті ми знаходимо в працях Авіценни (Х століття). Якщо повернутися до факторів ризику, то на 7 з десяти можна вплинути, використовуючи топінамбур.

Калій-магнієвий комплекс, що міститься в добовій дозі топінамбура дозволяє повністю замінити їм відомі хіміопрепарати для гіпертоніків і сердечників – панангін і аспаркам. Більш того, за магнію, препарат з топінамбура вдвічі багатшими цих ліків. Природні магнієві і калієві з'єднання в топінамбурі роблять його не тільки ефективним, але і безпечним препаратом для лікування аритмій, гіпертонії, ішемічної хвороби серця, стенокардії різного походження, для запобігання інфарктів і інсультів.

Відомо, що прийом багатьох антибіотиків і цитостатичних протипухлинних засобів викликає пошкодження ниркових канальців і збільшення виведення магнію з організму, що супроводжується такими наслідками, як облетирующий ендартеріїт нижніх кінцівок, спазми коронарних артерій, ішемія міокарда (в тому числі у молодих людей з непошкодженими ще коронарними артеріями), кардіоміопатія, серцева аритмія, аж до незворотної фібриляції серця з наступною раптовою смертю. Попереднє вживання топінамбура з високим вмістом органічної магнію до початку курсу лікування (а також під час прийому зазначених ліків) захищає ниркові канальці і оберігає хворого від цих серйозних ускладнень.

Дружня мікрофлора (біфідо - і лактобактерій) підтримана топінамбуром також сприяє зниженню рівня холестерину в крові, нормалізація артеріального тиску. Зниження артеріального (як максимального, так і мінімального) тиску відзначено при тривалому прийомі топінамбура (20-30 днів) різними дослідниками.

И поскольку одной из ведущих причин этого явления, как указывалось выше, может быть низкая чувствительность клеток к инсулину, то становится понятным, почему применение топинамбура чрезвычайно полезно при большинстве заболеваний сердечнососудистой системы. Инулин в значительной степени восстанавливает функциональную активность инсулина, а значит, и приближает к норме состояние всех видов обмена веществ, а том числе, и жирового.

Чрезвычайно важным является и то, что под влиянием земляной груши понижается вязкость крови за счет уменьшения концентрации в плазме фибриногена, улучшается текучесть крови и эластичность сосудистой стенки, пластические свойства эритроцитов, тромбоцитов, лейкоцитов. Клетки крови становятся более гибкими, легче изменяют свою форму в зависимости от диаметра сосуда, по которому они должны проходить. Все эти изменения благотворно отражаются на основных показателях микроциркуляции; підвищується швидкість кровотоку, полегшується доставка поживних речовин і кисню до тканин організму та звільнення їх від продуктів життєдіяльності клітин, які заважають нормальному функціонуванню всіх органів....."