Кошик
56 відгуків
Магазин натуральных продуктов "Organic Style"
+380509527677
+380
50
952-76-77
+380
67
209-79-80

Функціональне харчування. Їжа для життя.

Функціональне харчування. Їжа для життя.

Останнім часом функціональне харчування стає дуже популярним. У чому його особливість і перевага?

Темп сучасного життя настільки швидкий, що людям майже не вдається правильно харчуватися. Швидкий сніданок, обід на ходу і щільний незбалансований вечеря стають причинами багатьох хвороб і нездужань. Медики стверджують, що таке харчування скорочує життя людини в середньому на 8 років. Уникнути негативного впливу на організм і зміцнити здоров'я допомагає функціональне харчування.

Що таке функціональне харчування?

Функціональним називають харчування, яке дає організму максимальну кількість білків, вуглеводів, вітамінів, амінокислот і мінералів. І це не просто їжа, а продукти, які надають оздоровчий ефект на функції органів людини. Це джерело енергії.

Потреба в такому харчуванні виникла в середині минулого століття в Японії. Ідею функціонального харчування відразу підтримали в багатьох інших країнах світу.

Причини появи функціонального харчування:

  • Неякісна їжа. У сучасних продуктах стали використовувати велику кількість ненатуральних добавок, замінників смаку, барвників, синтетичних вітамінів. З'їдаючи таку їжу людина задовольняє голод, але не отримує корисних для організму речовин. В результаті органи починають відчувати недолік натуральних речовин.
  • Порушення харчування людини. Не замислюючись про наслідки, люди їдять дуже солону, гостру і жирну їжу. Її безладний прийом і незбалансований раціон – це причина занепаду сил, ожиріння, депресій, багатьох захворювань внутрішніх органів людини.
  • Зростання кількості таких захворювань, як гіпертонія, цукровий діабет, інфаркт міокарда, стенокардія, атеросклероз, рак шлунка і кишечника. Всі ці фактори стали причиною виникнення функціонального харчування. З'явилася потреба у здорової їжі, яка здатна лікувати організм і продовжувати життя людини.
  • Натуральні продукти володіють всіма необхідними корисними властивостями. Завдяки вмісту мікроелементів, амінокислот, вітамінів, вуглеводів і жирів, можна складати індивідуальний раціон. Наприклад, в Японії продаються функціональні шоколадні цукерки, які впливають на запобігання інфаркту та супи для поліпшення кровообігу.
  • Функціональні продукти харчування відрізняються від звичайних «здорових» продуктів. Вони вирощені виключно в чистій екології, без застосування яких-небудь добавок. Всі речовини, що містяться в таких продуктах повинні мати тільки природне походження. Функціональним може вважатися лише той продукт, який отримав науковий доказ своєї користі.Для функціонального харчування продукти можуть бути додані природні біологічно активні компоненти – молочнокислі бактерії, амінокислоти, біофлавоноїди, пептиди, поліненасичені жири, вітаміни, мікроелементи.
  •  
  • Крім натуральних продуктів в раціон можна додавати і вже готові до вживання страви функціонального харчування. Це можуть бути супи, напої, каші та пюре, які збагачені натуральними біодобавками. Такий раціон здатний забезпечити організм необхідною добовою нормою корисних і натуральних речовин. Подібні продукти багато порівнюють з їжею космонавтів – однорідна, легко засвоюється, збагачена натуральними елементами їжа

    Технологія продуктів функціонального харчування

    Фахівцями в області харчування розроблені технології збагачення продуктів, які дозволяють зробити їх функціональними. Для початку вибирається основа майбутнього функціонального продукту:

    1. Молочна.
    2. М'ясні або рибні білка.
    3. Основа з овочів і плодів.
    4. Рослинні білки (наприклад, соя).
    5. Рослинні масла.
    6. Основа зі злаків.
    7. Змішана – об'єднує в собі 2 основи.

    Щоб збагатити продукти на основі м'яса в них додають кальцій, поліненасичені жири, залізо. Для кожної групи людей склад коригують. Наприклад, для вагітних жінок продукти на основі м'яса птиці додають фолієву кислоту, вітаміни групи В, йод. Для тих, хто страждає хворобами серця, просто необхідні кальцій і колаген.

    Продукти на основі молока біфідобактеріями збагачують, лактулозою, пробіотиками, кальцієм, вітамінами. Для дітей створюються цілі серії функціональних продуктів. Наприклад, йогурти з лактулозою захищають кишечник від розладів і відновлюють травлення. Вітамін D доданий в молоко допомагає засвоювати кальцій.

    На основе из фруктов и овощей готовят функциональные пюре, каши, супы, сухие витаминизированные напитки. Обогащают их микроэлементами,  вытяжками из лекарственных растений, микроэлементами. Например, если в апельсиновый сок добавить натуральный кальций, то он поможет полному усвоению витамина С.

    Так функциональное питание становится более сбалансированным и полезным, чем обычное. Многие диетологи говорят о том, что это еда будущего.

    Преимущества и недостатки функционального питания

    О преимуществах функционального питания говорят много. Если бы их не было, то вряд ли это направление стало столь популярным во многих странах мира.

    Преимущества функционального питания:

    1. Абсолютно натуральная еда.
    2. Пища быстро усваивается и дает организму максимальное количество полезных веществ.
    3. Функциональное питание доступно в любом возрасте
    4. Способствует повышению иммунитета организма.
    5. Позволяет избавиться от многих заболеваний ЖКТ, сердечно-сосудистых, раковых новообразований и многих других заболеваний.
    6. Приводит в норму вес человека и избавляет от ожирения.
    7. Сприяє виведенню токсинів з організму.
    8. Є джерелом енергії для людини.
    9. Дає омолоджуючий ефект.
    10. Продовжує життя людини

    Недоліки функціонального харчування:

    При неконтрольованому використанні продуктів функціонального харчування, збагачених корисними компонентами, може бути перенасичення організму. Особливо важливо уникати цього хворим на алергію та дітям.

     

    Будьте здорові!